Zasady skutecznego kompostowania

Kompostowanie

to najlepszy sposób, aby otrzymać wartościowy materiał do użyźniania gleby (kompost), a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszym domu (kuchni czy ogrodzie).

Kompostownik. www.pixabay.com.pl

Zasady skutecznego kompostowania
  • Kompostownik postaw w zacienionym miejscu, osłoniętym od wiatru – unikniesz przesuszenia. Miejsce, które wybierzesz powinno być nieco wzniesione, aby woda opadowa nie zalewała powstającego kompostu. Świetnym rozwiązaniem jest ulokowanie kompostownika w bezpośrednim sąsiedztwie krzewów i roślin kwitnących, których wydzielane zapachy mogą stanowić naturalną barierę dla zapachów powstających podczas procesu rozkładu substancji organicznych.
  • Na początek wysyp gotowy kompost lub ziemię ogrodową zakupiona w sklepie
  • Dorzucaj kolejne odpadki organiczne pozostałe z domu i ogrodu
  • Kolejne warstwy przesyp żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu
  • Pamiętaj o mieszaniu kompostu
  • Przykryj kompostownik warstwą liści lub workiem jutowym, aby zachował ciepło i  wilgoć
  • Pilnuj wilgotności kompostownika – suchy zroś wodą
  • Unikaj przelania, bo może to doprowadzić do gnicia i brzydkiego zapachu
  • Przelany kompost wymieszaj i przełóż niezadrukowanymi kartkami papieru lub opakowaniami po jajkach tzw. wytłoczkami
  • Kompostownik założony wiosną to żyzna ziemia do jesiennego ogródka

 

Pamiętaj!

Do kompostownika możesz wrzucić większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, części roślin domowych wraz z bryłą korzeniową i ziemią, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, zużyte papierowe ręczniki kuchenne (z resztkami spożywczymi, mokre), a także nabiał i jego przetwory.

Nie wrzucaj do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.

Kompost. www.pixabay.com.pl

Zalety stosowania kompostu

  • Dojrzały kompost można bez ograniczeń wykorzystywać do użyźniania gleby.
  • Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, jak to może mieć miejsce w przypadku nawozów sztucznych czy obornika.
  • Dzięki stosowaniu kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata w humus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.

 

Razem chronimy środowisko

17 lutego 2022