BIOODPADY (KUCHENNE)

Odpady żywnościowe pochodzące zarówno z przygotowania posiłków, jak i resztek pokonsumpcyjnych:

  • resztki żywnościowe pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw i owoców)
  • przetwory mączne: makaron, pieczywo, pizza
  • nabiał i jego przetwory, pierogi
  • jaja i skorupki jaj
  • fusy po kawie i herbacie
  • części roślin domowych wraz z bryłą korzeniową i ziemią (w niewielkiej ilości)
  • niezabrudzone: słoma, siano, trociny (w niewielkiej ilości)
  • papierowe ręczniki kuchenne (bez resztek chemii gospodarczej) czyste lub zatłuszczone
  •  
  • tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych)
  • mięsa, ryb, kości
  • odchodów zwierzęcych
  • żwirku, sorbentów, trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt
  • ziemi, kamieni,
  • zużytych artykułów higienicznych, w tym pieluch
  • z odpadów kuchennych możesz uzyskać bardzo dobry nawóz. Jeśli masz przydomowy ogródek możesz indywidualnie kompostować odpady zielone/kuchenne,
  • nie wyrzucaj bioodpadów kuchennych w workach foliowych. Wrzucaj je do pojemnika luzem, w torbach papierowych lub kompostowalnych, które oznaczone są symbolami:
  • jeżeli masz wątpliwości, to wrzuć odpady do pojemnika ze zmieszanymi odpadami komunalnymi.