
Odpady żywnościowe pochodzące zarówno z przygotowania posiłków, jak i resztek pokonsumpcyjnych:
- resztki żywności pochodzenia roślinnego np. obierki z warzyw i owoców,
- przetwory mączne: pizza, makaron, pierogi, pieczywo,
- nabiał i jego przetwory,
- słodycze,
- skorupki jaj,
- fusy po kawie i herbacie,
- części roślin domowych wraz z bryłą korzeniową i ziemią,
- zużyte papierowe ręczniki kuchenne.
- liści, trawy,
- mięsa, wędlin, ryb, kości,
- oleju i tłuszczy jadalnych,
- odchodów zwierzęcych,
- żwirku, sorbentów, trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt,
- padłych zwierząt,
- nawilżanych chusteczek higienicznych oraz pieluch,
- drewna, płyt wiórowych.
- z odpadów kuchennych możesz uzyskać bardzo dobry nawóz. Jeśli masz przydomowy ogródek możesz indywidualnie kompostować odpady zielone/kuchenne,
- nie wyrzucaj bioodpadów kuchennych w workach foliowych. Wrzucaj je do pojemnika luzem, w torbach papierowych lub kompostowalnych, które oznaczone są symbolami:
- jeżeli masz wątpliwości, to wrzuć odpady do pojemnika ze zmieszanymi odpadami komunalnymi.