BIOODPADY (KUCHENNE)

Odpady żywnościowe pochodzące zarówno z przygotowania posiłków, jak i resztek pokonsumpcyjnych:

  • resztki żywności pochodzenia roślinnego np. obierki z warzyw i owoców,
  • przetwory mączne: pizza, makaron, pierogi, pieczywo,
  • nabiał i jego przetwory,
  • słodycze,
  • skorupki jaj,
  • fusy po kawie i herbacie,
  • części roślin domowych wraz z bryłą korzeniową i ziemią,
  • zużyte papierowe ręczniki kuchenne.
  • liści, trawy,
  • mięsa, wędlin, ryb, kości,
  • oleju i tłuszczy jadalnych,
  • odchodów zwierzęcych,
  • żwirku, sorbentów, trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt,
  • padłych zwierząt,
  • nawilżanych chusteczek higienicznych oraz pieluch,
  • drewna, płyt wiórowych.
  • z odpadów kuchennych możesz uzyskać bardzo dobry nawóz. Jeśli masz przydomowy ogródek możesz indywidualnie kompostować odpady zielone/kuchenne,
  • nie wyrzucaj bioodpadów kuchennych w workach foliowych. Wrzucaj je do pojemnika luzem, w torbach papierowych lub kompostowalnych, które oznaczone są symbolami:
  • jeżeli masz wątpliwości, to wrzuć odpady do pojemnika ze zmieszanymi odpadami komunalnymi.