Odpady żywnościowe pochodzące zarówno z przygotowania posiłków, jak i resztek pokonsumpcyjnych:
- resztki żywnościowe pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw i owoców)
- przetwory mączne: makaron, pieczywo, pizza
- nabiał i jego przetwory, pierogi
- jaja i skorupki jaj
- fusy po kawie i herbacie
- części roślin domowych wraz z bryłą korzeniową i ziemią (w niewielkiej ilości)
- niezabrudzone: słoma, siano, trociny (w niewielkiej ilości)
- papierowe ręczniki kuchenne (bez resztek chemii gospodarczej) czyste lub zatłuszczone
- tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych)
- mięsa, ryb, kości
- odchodów zwierzęcych
- żwirku, sorbentów, trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt
- ziemi, kamieni,
- zużytych artykułów higienicznych, w tym pieluch
- z odpadów kuchennych możesz uzyskać bardzo dobry nawóz. Jeśli masz przydomowy ogródek możesz indywidualnie kompostować odpady zielone/kuchenne,
- nie wyrzucaj bioodpadów kuchennych w workach foliowych. Wrzucaj je do pojemnika luzem, w torbach papierowych lub kompostowalnych, które oznaczone są symbolami:
- jeżeli masz wątpliwości, to wrzuć odpady do pojemnika ze zmieszanymi odpadami komunalnymi.